روانسازی تجاری تهران-مسکو

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در نشست هم اندیشی با فعالان اقتصادی که در ساری برگزار شده بود خبر لغو محدودیت های ارزی تجارت ایران و روسیه را اعلام کرد

چالش های سیاسی بین ترکیه و روسیه در ماه های اخیر روابط تهران و مسکو را در زمینه مراودات تجاری بیش از پیش تقویت کرده است. بررسی ها نشان می دهند در عرصه های مختلف صنعتی و کشاورزی و در بخش های مالی ظرفیت های همکاری بالایی بین دو کشور وجود دارد که دولت و بخش خصوصی به دنبال تقویت آن است. در این بین روز گذشته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در نشست هم اندیشی با فعالان اقتصادی که در ساری برگزار شده بود خبر لغو محدودیت های ارزی تجارت ایران و روسیه را اعلام کرد. آنطور که کرباسیان گفته است در دولت عزم جدی برای توسعه مناسبات وجود دارد و باید بخش خصوصی در این حوزه نقش آفرینی کند. به گفته وی ایران این توانایی را دارد تا بیشتر محصولاتی که از طریق ترکیه به روسیه صادر می شد را در اختیار روس ها قرار دهد و این موضوعی است که مسکو آن را پذیرفته و فعالان بخش خصوصی نیز از این فرصت باید کمال استفاده را ببرند.
کرباسیان در بخش دیگری از سخنان خود به موضوعی اشاره کرد که معاون کل سازمان توسعه تجارت اخیرا آن را اطلاع رسانی کرده است. به گفته مودودی، معاون کل این سازمان، تجاری که کالای ترک را به نام کالای ایران به روسیه صادر کنند تنبیه شده و کارت بازرگانی آنها ابطال خواهد شد و این موضوعی است که رییس کل گمرک نیز آن را تأیید کرده است. به گفته کرباسیان، قرار نیست جنسی از ترکیه وارد ایران شده و با جابجایی سند به نام کالای ایرانی وارد روسیه شود.
بررسی های اگزیم نیوز نشان می دهند در فاصله حدود 10 سال گذشته میزان صادرات ایران به روسیه تقریبا ثابت و زیر 500 میلیون دلار بوده است اما روسیه میزان صادراتی تا مرز 3.5 میلیارد دلار را نیز به کشورمان داشته است. البته بر اساس این بررسی ها میزان صادرات روسیه از سال 89 به بعد با افتی حدودا 50 درصدی روبرو شده اما از سال 93 این روند دوباره از سر گرفته شده و شیب صادرات ایران به روسیه مجددا تقویت شده است. حال این موضوع در مورد ترکیه در بعد واردات ایران از این کشور کم و بیش به روسیه مشابه است به طوریکه در 10 سال اخیر میزان صادرات ترکیه به ایران تا 2.5 میلیارد دلار در سال گذشته افزایش یافته است و ایران نیز در حدود 1.8 میلیارد دلار در سال به ترکیه کالا صادر کرده است.
بر این اساس در این سال ها ایران صادرات بیشتری به ترکیه را نسبت به روسیه تجربه کرده اما میزان کمتری از این کشور واردات داشته است. صادرات ایران به روسیه عمدتاً شامل مواد غذایی بوده که در حدود 70 درصد از صادرات ایران به روسیه در ده سال گذشته را شامل می­شود. واردات ایران از روسیه عمدتاً شامل مواد اولیه صنعتی (فرآوری شده) است که در حدود 75 درصد از واردات ایران از روسیه در ده سال گذشته را شامل می­شود. آهن و فولاد معمولاً مهم­ترین قلم صادراتی روسیه به ایران محسوب شده، به صورتی که با میزان 2.5 میلیارد دلار در سال 2011 میلادی (متناظر با 1390 شمسی)، 78 درصد از کل صادرات روسیه به ایران را پوشش داده و البته در 3 سال گذشته به شدت تنزل یافته است. پس از آهن و فولاد، چوب دومین کالای صادراتی مهم  با میزان 240 میلیون دلار (7 درصد ازکل) به شمار می­رود.
در این بین به گفته کرباسیان، افزایش تقاضا برای تجارت در ایران در حال شکل گیری است. وی ادامه داد: صادرات جزو اولویت های کشور است و باید عضو سازمان تجارت جهانی شده تا از تخفیف تعرفه تجاری برخوردار شویم.
رییس کل گمرک کشور اظهار کرد: پیگیری تحقق کامل پنجره واحد تجارت فرامرزی، مبادله الکترونیک مجوزهای قانونی از طریق پنجره واحد، اخذ گواهی نامه مبدا از طریق گمرک، ایجاد دروازه مشترک مرزی با کشورهای همسایه، ۲۴ ساعته کردن گمرکات مرزی برنامه های گمرک در شرایط پسا تحریم است.
وی با بیان اینکه ایران اصلی ترین مسیر راه ابرایشم را تعیین می کند از سرمایه گذاری چینی ها در حوزه اقتصادی خبر داد و خواستار گسترش سیستم اظهار از راه دور در گمرکات استان مازندران شد.
کرباسیان با بیان اینکه اولین تولید کننده گل در کشور، مازندران است، تاکید کرد: باید از نظر حمل و نقل و زیرساخت‌ها مهیا باشیم و در زمینه زمان سنجی و ارزش باید موارد مورد نیاز رعایت شود.
وی ایجاد پنجره واحد و تجارت جهانی را لازم برشمرد و گفت: پنجره واحد و گواهی مبداء الکترونیک در گمرکات مازندران باید راه اندازی شود و با راه اندازی این طرح ها، صادرکننده و وارد کننده از مزایای آن بهره مند خواهند شد.
رئیس کل گمرکات کشور به قانون رفع موانع تولید اشاره و اضافه کرد: ۳۵ میلیون تن ظرفیت تولید کارخانجات کشور است که در حال حاضر ظرفیت بسیاری از کارخانجات خالی است و باید با اجرای قانون رفع موانع تولید، مشکلات موجود رفع شود.
وی با اشاره به اینکه گمرک دیجیتال و حرکت روبه جلو شعار سازمان جهانی گمرک است، افزود: گمرک ایران در تحقق این شعار پیشگام بوده است. رییس کل گمرک ایران با اشاره به فعالیت ۱۵۰ گمرک در سطح کشور عنوان کرد: سامانه جامع امور گمرکی که همه فرآیندهای گمرک را شامل می شود و زمینه کاهش اعتبار اسناد کاغذی را فراهم می کند در کل کشور اجرایی می شود.
وی ادامه داد: اکنون گمرکات ایران به ۷۰ کشور دنیا متصل است و سازمان حمل و نقل بین‌المللی مستقر در سوییس، ایران را به عنوان کشور نمونه در اجرای حذف صدور پروانه کاغذی در مسیر ترانزیت بین المللی انتخاب کرده است.
کرباسیان با اشاره به حجم مبادلات تجاری در ۱۰ ماهه ۹۴ گفت: واردات در کشور ۳۳ میلیون دلار و صادرات غیر نفتی ۲۹ میلیون دلار و ترانزیت خارجی ۲۳ میلیون دلار گزارش شد.

وی با اشاره به اینکه روزانه ۲۰ قلم کالا صادراتی در سایت گمرک کشور به صورت بروز درج می‌شود، افزود: حدود ۵۶۰ شرکت کشتی رانی به سیستم گمرکات وصل هستند.

 

 

کد خبر 4405

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 0 =