آمادگی ایران برای پس زدن چین و ترکیه از بازار عراق

با رشد صادرات ایران به عراق و کاهش سهم چین و ترکیه انتظار می رود ایران آماده جایگزینی برای کالاهای صادراتی این دو کشور است

بازار عراق به رغم همه مشکلات و موانعی که در یکی دو سال اخیر در آن برای تجار ایرانی رخ داده اما هنوز یکی از مهمترین بازارهای جهان و مهمترین بازار منطقه ای محسوب می شود.

به گزارش اگزیم نیوز طی سال های اخیر موضوعات متعددی این بازار را با تخریب های نسبی روبرو کرد اما با این حال میزان روابط دوجانبه ایران و عراق سال گذشته به بیش از 13 میلیارد دلار رسید. محدودیت های وارداتی عراق روی برخی محصولات از جمله سیمان و فولاد و ... و یا بستن مرزها در برهه های مختلف و اخیرا نیز مشکلاتی که در بصره ایجاد شد به نظر می رسد عزم دو کشور برای ارتقای سطح مراودات دو کشور را کاهش نداده است، به طوریکه آمارهای پنج ماهه اول امسال نشان می دهند میزان مراودات دو کشور بیش از 800 میلیون دلار افزایش یافته است.

بر اساس آمارهایی که سازمان توسعه تجارت منتشر کرده در این برهه ایران 3.41 میلیارد دلار کالا به عراق صادر کرده است؛ هرچند میزان واردات از این کشور کاهش یافته است به این ترتیب همچنان تراز تجاری کشور مثبت و رو به رشد است.

کارشناسان در این رابطه معتقدند ایران باید به هر قیمتی که هست بازار عراق را برای خود حفظ کند و اجازه ندهد قدرت های منطقه ای و جهانی روابط دو کشور را خدشه دار کنند. بر همین اساس رایزنی ها و توسعه ارتباطات مذکور اهمیت بالایی دارد.

در همین راستا شب گذشته هیأتی از تجار و فعالان اقتصادی عراق به ایران سفر کردند. این هیأت که شامل 22 رییس اتاق بازرگانی عراق هستند قرار است از سوم تا ششم مهر ماه در تهران با فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی دیدار و تبادل نظر کنند.

در این رابطه ناصر بهزاد با اعلام این خبر می گوید: هدف از این سفر مذاکره و دیدار با مقامات بخش خصوصی و مسوولان ارشد اقتصادی ایران درخصوص توسعه مناسبات، افزایش همکاریهای بازرگانی و ایجاد سازوکارهای لازم برای انجام اقدامات مشترک و پیگیری زمینه های رشد و رونق متقابل طرح های با مزیت در فعالیتهای استانی دو کشور است.

رایزن بازرگانی ایران در عراق در ادامه با اشاره به اهداف این سفر ارتقای فضای همکاری های تجاری و سرمایه گذاری را مورد تأکید قرار داد. در این بین به گزارش اگزیم نیوز، اقدامات ایران نیز در حوزه توسعه روابط با عراق حائز اهمیت و قابل توجه است. به عنوان مثال مستثنی شدن بازار عراق از پیمان سپاری ارزی یکی از این اقدامات است هرچند آنطور که فعالان اقتصادی می گویند روابط با عراق چندان بر مبنای دلار انجام نمی شود.

ناصر بهزاد در این رابطه به سه مرحله افزایش سهم ایران در بازار عراق در سال 2018 اشاره کرده و می گوید سهم بازارهای چین و ترکیه طی ماه های اخیر در حدود 15 درصد کاهش یافته اما سهم ایران با افزایش قابل توجهی روبرو شده که این موضوع نشان می دهد تجار ایرانی در حال بازگشت به بازار عراق با شیبی مناسب هستند.

به گفته وی با توجه به آمارها و با کاهش حضور بازارهای رقیب انتظار می رود تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی از این فرصت نهایت استفاده را بکنند. به گفته وی اکنون بازار عراق با توجه به آمارها واردات کالاهای با ارزش افزوده را در دستور کار خود قرار داده که این موضوع را باید به فال نیک گرفت.

 در این بین با توجه به سهم حدودا 15 درصدی عراق از کل صادرات غیرنفتی با این حال ایران هنوز سومین کشور صادرکننده به عراق است و می توان با افزایش صادرات به این کشور این سهم را تقویت و جایگاه ایران را بهبود بخشید.

در این رابطه عضو اتاق بازرگانی ایلام به برخی سخت گیری ها در بازار عراق در گذشته اشاره کرده و با انتقاد از وضع برخی تعرفه های گمرکی توسط دولت مرکزی عراق این تصمیمات را به نفع کشورهایی مثل عربستان دانسته که شرایط را می تواند برای کار تجار ایرانی سخت کند.

به گفته وی ممنوعیت‌های لحظه‌ای واردات برخی کالا‌ها و ایجاد موانع برای صادرات از سوی عراق، میزان صادرات را در آینده تهدید می کند و می تواند خسارت‌های مالی برای بازرگانان ایرانی به همراه داشته باشد. 

حمید حسینی دبیر کل اتاق ایران و عراق نیز می گوید: دولت عراق برنامه دارد ۳۰۰میلیارد دلار در بازسازی این کشور و در بخش های مسکن ،جاده و امور زیر بنایی سرمایه گذاری کند و با توجه به موضوع بازسازی عراق شرکت های تولید کننده فولاد، مصالح ساختمانی و فنی مهندسی می توانند از این فرصت طلایی استفاده کنند.

به گفته وی از سویی عراق هم اکنون در بحث حمل دریایی با محدودیت روبرو است. تمام ظرفیت حمل دریایی عراق معادل ۶۰۰هزار کانتینرمعادل ۱۲میلیون تن در سال است.در صورتیکه نیاز عراق به واردات سالانه حدود ۶۰میلیون تن است.بنابراین به اجبار باید حدود ۱۵میلیون تن کالا را از ایران و بخشی دیگر از کویت و ترکیه و کویت از طریق زمینی وارد کند.

کد خبر 25370

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 3 =