توسعه صنعت پتروشیمی با ارز تک نرخی

با تک نرخی شدن ارز برخی عدم توازن ها در صنایع بالادستی و پایین دستی پتروشیمی اتفاق افتاده اما هنوز برخی چالش ها وجود دارد مثلا شاید اگر قیمت ارز بالاتر از ۴۲۰۰ تعیین می شد بهتر بود

دکتر سعید ترکمان،‌ عضو هیأت مدیره اتاق بازرگانی، ‌صنایع،‌ معادن و کشاورزی در گفت و گو با روزنامه دنیای اقتصاد در تشریح شرایط فعلی اظهار می کند: با تک نرخی شدن بهای ارز و اختصاص رقم 4 هزار و 200 تومانی برای دلار تغییراتی در نحوه فعالیت تولید کنندگان و صنعت گران بخش پایین دست صنعت پتروشیمی به وجود آمده است. با قبول این مساله که شاید رقم در نظر گرفته شده برای این شاخص پایین است و مجموعه دولت می توانست رقم بالاتری را تعیین کند، با این حال باز هم من فکر می کنم که شرایط جدید می تواند فرصت های زیادی در بخش پایین دست صنعت پتروشیمی کشور به وجود آورد.

وی در ادامه افزود: از جمله این فرصت ها می توان به یکسان شدن قیمت ارز در محاسبه نرخ خوراک مجتمع های پتروشیمی با نرخ عرضه های آنها اشاره کرد. به این معنا که از این به بعد نرخ خوراکی که مجتمع های پتروشیمی دریافت می کنند،‌ نرخ مبادله ای نیست و همه مجتمع های پتروشیمی با نرخ یکسان خوراک خود را تامین می کنند که این عامل، اثر بخشی مستقیمی بر قیمت های مواد اولیه واحدهای زنجیره تامین دارد. به این ترتیب آنها با همان نرخی که خوراک خود را دریافت می کنند،‌ محصول تولیدی خود را عرضه کرده و به این ترتیب شاهد یکسان سازی ارزی در بخش های مختلف صنعت پتروشیمی هستیم.

ترکمان افزود: علاوه بر این امر اگر به عقب برگردیم و وضعیت قیمت مواد اولیه را در ماه های پایانی سال 96 بررسی کنیم،‌ مشاهده می شود که بهای ارز محاسبه شده در فرمول قیمت گذاری در آن دوران بصورت افسارگسیخته بالا می رفت و ارقام بالایی را به خود اختصاص می داد تا این که قانون جدید وضع شد و از این روند صعودی جلوگیری کرد.

وی در خصوص این موضوع که با توجه به تک نرخی شدن ارز در خصوص برخی محصولات شاهد عرضه های کم و رقابت قیمتی بالا چه در بورس کالای ایران و چه در بازار آزاد هستیم، افزود: درست است که طی سه هفته اخیر در معاملات  برخی کالاهای جذاب همچون پلی پروپیلن ها، پلی استایرن ها و ... شاهد رقابت هستیم و این محصولات ارقام بالایی را به خود اختصاص داده اند، اما باید این نکته را در نظر گرفت که بیش از 60 درصد موادی که صنایع تکمیلی از آنها استفاده می کنند، دارای مازاد هستند و امید است که با توجه به محدودیت هایی که برای صادرات مجتمع های پتروشیمی در نظر گرفته شده است، وضعیت عرضه ها در بازارهای داخلی بهبود یابد و تولید کنندگان زنجیره تامین بتوانند با ثبات قیمت مواد اولیه که یکی از مهمترین آیتم های تاثیر گذار بر قیمت محصولات است،‌ علاوه بر سیرآب کردن بازارهای داخلی بازارهای صادراتی را که دچار کم رمقی و ناتوانی شده اند نجات دهند. به باور من اندکی تامل وضعیت را روشن تر می سازد و نمی توان پر پایه سه هفته اخیر نسخه ای برای شرایط جدید پیچید.

وی در ادامه بازارهای صادارتی همچون عراق را از دیگر فرصت های بخش پایین دست صنعت پلاستیک در شرایط فعلی و با توجه به قوانین جدید ارزی دانست و تصریح کرد: رصد بازاری همچون بازار عراق ما را به این مهم می رساند که نقش رقبایی همچون ترکیه در کشور عراق در شرایط فعلی بسیار کمرنگ شده است و این امر می تواند فرصت بزرگی در بخش پایین دست صنعت پتروشیمی کشور به حساب بیاید.

ترکمان ادامه داد: قبل از تک نرخی شدن بهای ارز، مجتمع های پتروشیمی مواد اولیه را با قیمت های پایین تری به نسبت بازارهای داخلی در اختیار خریداران خارجی مثلا خریداران ترکیه قرار می دادند و این امر یکی از دلایلی بود که  موجب می شد تا کالای نهایی زنجیره تامین داخلی نتواند با نمونه های ترکیه ‌رقابت کند و از این رو  تولید کنندگان ما به راحتی از گردونه صادرات به کشورهای دیگر مثلا عراق حذف شوند.

وی در ادامه افزود: این در حالی است که با توجه به چارچوب های جدید، طی دو هفته گذشته شاهدیم تولید کننده های کشور ترکیه ارقام بالاتری را برای تامین ماده اولیه پرداخته اند. از این رو تعادلی میان قیمت مواد اولیه تولید کننده ایرانی و تولید کنندگان زنجیره تامین کشور ترکیه به وجود آمده است.

ترکمان در ادامه تصریح کرد: علاوه بر این امر در آخرین بخش نامه دولت محدودیت بازگرداندن ارز از عراق و افغانستان برای تولید کنندگان و صادرکنندگان برداشته شده است و با توجه به اینکه این دو کشور از بزرگترین شرکای تجاری ما محسوب می شوند و بیش از 60 درصد تولید صنعت پلاستیک کشور ما به این دو کشور فرستاده می شود، صادر کنندگان می توانند این اتفاق را گام بزرگی در جهت رشد این صنعت در شرایط فعلی به شمار آورند.

کد خبر 24314

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 7 =