شمارش معکوس برای راه اندازی بورس ارز

یکی از درخواست های مهم فعالان اقتصادی از دولت حسن روحانی در سال های گذشته و البته یکی از وعده های مهم اقتصادی دولت در این سال ها تک نرخی و واقعی کردن نرخ ارز بوده است و حالا به اعتقاد بخشی از کارشناسان راه اندازی بورس ارز می تواند گامی در جهت تک نرخی کردن ارز باشد

به دنبال راه اندازی درگاه معاملات آنلاین ارز در شبکه بانکی حالا خبرهایی از احتمال راه اندازی بورس ارز به گوش می رسد. دو روز پیش بود که بانک مرکزی اعلام کرد بانک های کشور می توانند در « سامانه معاملات الکترونیکی »(ETS)  یا « رویترز داخلی » نسبت به انجام معاملات ارزی طی روزهای کاری بانکی با یکدیگر و با بانک مرکزی اقدام کنند. این درگاه در واقع با هدف تعمیق معاملات ارزی در بازار بین بانکی ارز، افزایش کارایی و سرعت تامین مالی، ایجاد ثبات در بازار ارز کشور، تسهیل تجارت، تسهیل معاملات ارزی در سیستم بانکی کشور و ایجاد خزانه اطلاعاتی غنی از معاملات ارزی، راه اندازی شده است و حالا در اتفاقی جدید رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از انجام مذاکرات نهایی با بانک مرکزی برای تأسیس بورس ارز خبر داده است.

شاپور محمدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفته: طرح تأسیس بورس ارز در حضور رئیس‌کل بانک مرکزی به تصویب شورای بورس رسیده و فقط تأیید نهایی بانک مرکزی باقی مانده است. وی افزود: بانک مرکزی موافقت کلی خود را در زمینه راه‌اندازی بورس ارز ابلاغ کرده، اما اکنون درخصوص زمان اجرایی آن تردیدهایی وجود دارد. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: بانک مرکزی تلاش‌های بسیاری را در این زمینه انجام داده که امیدواریم هر چه زودتر شاهد تأسیس بورس ارز باشیم. یکی از درخواست های مهم فعالان اقتصادی از دولت حسن روحانی در سال های گذشته و البته یکی از وعده های مهم اقتصادی دولت در این سال ها تک نرخی و واقعی کردن نرخ ارز بوده است و حالا به اعتقاد بخشی از کارشناسان راه اندازی بورس ارز می تواند گامی در جهت تک نرخی کردن ارز باشد. در کنار این به اعتقاد کارشناسان بورس ارز به جذب سرمایه گذاران خارجی هم کمک خواهد کرد زیرا جلوی نوسانات شدید و بالا و پایین شدن ارز را می گیرد و به وضعیت بازار سامان می دهد، در واقع با راه اندازی بورس ارز یکی از دغدغه های مهم تجار خارجی که ناشی از ریسک بی ثباتی نرخ ارز در کشور است تا حدود زیادی کنترل خواهد شد زیرا ویژگی مهم بازار آتی پوشش نوسانات است و این بازار می تواند راهکاری برای پوشش نوسانات نرخ ارز برای سرمایه گذاران باشد.

داستان پر کش و قوس بازار ارز

راه اندازی بورس ارز در کشور ریشه ای چندین ساله دارد و پیش از این هم چندین بار موضوع آن مطرح شده بود ولی به نتیجه ای نرسید. به صورت جدی می توان گفت این موضوع اولین بار در سال 1391 در دولت دهم و بعد از جهش ارز و بیش از سه برابر شدن قیمت دلار ( از هزار تومان به بیش از 3 هزار تومان رسید) مطرح شد ولی با مخالفت بانک مرکزی رو به رو شد و در نهایت تمام بحث ها به راه اندازی مرکز مبادلات ارزی منجر شد ولی بورس ارزی شکل نگرفت. ۳ سال بعد از تشکیل مرکز مبادلات ارزی، شورای بورس مجوز تأسیس بورس ارز را صادر کرد و قرار شد این بورس از طریق سامانه معاملات آنلاین بورس کالا تأسیس شود اما در طول  ۲سال گذشته با وجود آمادگی بازار سرمایه،‌ بانک مرکزی برنامه مدونی را برای تأسیس بورس ارز ارائه نکرد و حتی حاشیه هایی مبنی بر مخالفت بانک مرکزی با سازمان بورس مطرح و اعلام شد که بانک مرکزی در تلاش است که بورس ارز را راه اندازی کند و سامانه اختصاصی برای این موضوع تاسیس کند حتی صمد کریمی، مدیر اداره صادرات بانک مرکزی گفت: آیین‌نامه معاملات ارز در شعب بانک‌ها تهیه شده و پس از آزاد‌سازی‌ قیمت ارز به بانک‌های کشور برای اجرا ابلاغ می‌ شود. اتفاقی که در نهایت نیفتاد تا اینکه دوباره رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از راه اندازی بورس ارزی خبر داده است و حالا باید دید که سرانجام بورس ارزی به فرجام مشخصی می رسد.

 

منبع: اتاق تهران

کد خبر 22404

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 8 + 8 =