چالش جدید در بازار پول ایران

وجود پول های سرگردان در اقتصاد ایران از خطر نقدینگی فعلی جدی تر و خطرناکتر است

دکتر جمشید عدالتیان عضو اتاق بازرگانی در گفتگو با پایگاه خبری و تحلیلی اگزیم نیوز در خصوص نقدینگی کشور گفت : به طور کلی مهمترین عارضه نقدینگی تورم است که این موضوع در دولت یازدهم تا حدی کنترل شده است .

وی افزود : به دلیل رکودی که در بازارها موجود است به نظر می رسد که سرعت گردش پول در کشور کاهش پیدا کرده است و به عقیده من در مجموع نقدینگی در کشور ما نمی تواند خطر آفرین باشد .

عدالتیان اظهار کرد :مشکل اساسی که در گذشته با آن مواجه بودیم این مساله بود که بدون پشتیبانی لازم اسکناس چاپ می کردند و این پول های بدون برنامه ریزی به شریان های اصلی اقتصاد تزریق میشد که در دولت روحانی کنترل خوبی بر روی این موضوع هم انجام شده و توانستند این خطر اقتصادی را مهار کنند.

به عقیده این عضو اتاق به طور کلی طبق تئوری های اقتصادی برای کنترل نقدینگی علاوه بر کنترل اسکناس های چاپی، باید سرعت گردش پول کاهش یابد.

عدالتیان با اشاره به اینکه در کشور ما مشکل مهم تری از نقدینگی وجود دارد که بحث پول های سرگردان است گفت: در مقاطع زیادی شاهد این مساله بودیم که افراد به سمت بازارهای مختلف همچون سکه ، ارز و ... هجوم برده و پول هایی که برای آنها برنامه ای نداشتند برای سود دهی بیشتر به این بازارها روانه کرده اند.

برای حل این مشکل یا باید با افزایش سود مشارکت سپرده ها پول ها از جامعه جمع شود و به سمت بانک ها روانه شود تا از این طریق بتواند جلوی این داستان را بگیرد و یا روش دیگر هدایت این پول ها به بخش های تولیدی کشور است. وی در ادامه گفت : اما در کشور ما این مشکل هم وجود دارد که پول هایی که از بانک های کشور خارج می شود به سمت بازارهای تولید و سرمایه نمیرود و متوجه بازارهای سودا گری می شود که می تواند آثار سوء را برای اقتصاد به همراه داشته باشد .

به گفته این اقتصاددان، مساله دیگری که قابل ذکر است این است که کشور ما در بحث تولید با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کند و تقریبا همه در تلاشند که سرمایه های خود را در این بخش بخوابانند و واحد های تولیدی زیادی هم میبینیم که آماده فروش هستند و این بحث مطرح است که تا زمانی که در کشور تولید جذاب نباشد بعید است این افراد سرمایه های خود را در این بخش اقتصادی سرمایه گذاری کنند . برای جذاب شدن تولید هم باید به مسائلی همچون بازارهای رقابتی ، اصل 44 ،سر فصل های اقتصاد مقاومتی توجه بیشتری شود .

به عقیده وی اتفاق مهمی که در این میان گریبان گیر اقتصاد ما شده این است که سرمایه های کشور ما به سمت واردات حرکت کرده و افراد بیشتر تمایل دارند برای رسیدن به اصل پول و سود دهی بیشتر به سمت واردات بروند و کالاهای مختلف با کیفیت های متنوع را به کشور وارد کنند که در پی این جریان تقاضا برای ارز خارجی بالا می رود و وقتی تقاضا ارز خارجی به سمت بالا شیفت پیدا می کند قیمت هم بالا می رود و حل این مشکل در کشور ما کار دشواری است چون از طرفی اقتصاد کشور در شرایط رکودی به سر می برد و از طرف دیگر تورم در کشور پایین آمده و در نتیجه این جریان سود های بانکی را کاهش دادند و مطمئنا قسمت اعظمی از پول ها و سرمایه به بحث واردات اختصاص میابد.

کد خبر 12319

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 12 =